Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ


"Τι είναι αυτό που έρχεται και φεύγει με ένα αμάξι, δεν έχει καμιά χρησιμότητα για το αμάξι και όμως το αμάξι δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς αυτό;"
Η απάντηση είναι, ο "ήχος" του.

Ο ήχος παράγεται όταν μια ηχητική πηγή ταλαντώνεται, δηλαδή κάνει παλμικές κινήσεις. Οι παλμικές κινήσεις αναγκάζουν τα κοντινά μόρια του αέρα να κάνουν και αυτά παλμικές κινήσεις, δημιουργώντας πυκνώματα και αραιώματα.
Με την παρακάτω οπτικοποίηση μπορείς να δεις πώς διαδίδεται ο ήχος  με πυκνώματα και αραιώματα και ακούμε. Με κίτρινο χρώμα είναι η ηχητική πηγή και με κόκκινο τα μόρια που πάλλονται εξαιτίας της ηχητικής πηγής και φτάνουν μέχρι το αυτί μας (δεξιά).
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ
Πυκνώματα έχουμε όταν σε κάποια σημεία συγκεντρώνονται πολλά μόρια και αραιώματα όταν συγκεντρώνονται λίγα μόρια του αέρα. Τα μόρια του αέρα μεταφέρουν τον ήχο στο αυτί μας και αναγκάζουν τη μεμβράνη που λέγεται τύμπανο να πάλλεται. Στη συνέχεια μεταφέρεται η πληροφορία με τη βοήθεια του ακουστικού νεύρου στον εγκέφαλο μας και ακούμε τον ήχο.


Πώς μεταφέρεται ο ήχος στο αυτί σου από μια πηγή: ΚΛΙΚ
Η ηχητική πηγή πάλλεται,ταλαντώνεται,παράγει ήχο και διαδίδεται: KΛΙΚ
Δείτε πώς τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν στα στερεά: ΚΛΙΚ
Δείτε πώς τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν στα αέρια: ΚΛΙΚ


  Τα ηχητικά κύματα δεν διακρίνονται με το μάτι, είναι αόρατα, σε αντίθεση με τα κύματα στην επιφάνεια του νερού, που είναι ορατά. Αν όμως σταθούμε κοντά σ' ένα ηχογόνο σώμα καταλαβαίνουμε τον ήχο. Όσο πιο κοντά στο κέντρο εκπομπής βρισκόμαστε, τόσο δυνατότερος είναι και ο ήχος. Εάν απομακρυνθούμε πολύ από το κέντρο εκπομπής, θα φτάσει στιγμή που δε θα ακούμε πια τον ήχο, γιατί τα ηχητικά κύματα θα σβήνουν πριν φτάσουν στα αυτιά μας.

  Ο ήχος διαδίδεται πιο γρήγορα στα στερεά, λιγότερο γρήγορα στα υγρά και ακόμη πιο αργά στα αέρια σώματα. Ο ήχος δε διαδίδεται στο κενό.
 Χτύπησε το σφυράκι και παρακολούθησε το χρόνο που κάνουν τα ηχητικά κύματα "ταξιδεύοντας" μέσα σε κάθε υλικό (Air: αέρας, Water: νερό, Steel: ατσάλι).
Μήπως τώρα μπορείς να εξηγήσεις γιατί ο Ινδιάνος στην εικόνα του βιβλίου σου ακουμπάει το αυτί του στις ράγες για να ακούσει εάν έρχεται τρένο και δεν στέκεται απλά όρθιος για να το κάνει αυτό;


Πρόσεξε και τη σχέση αστραπής-βροντής
Τις βλέπουμε και τις ακούμε από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, γιατί το φως και ο ήχος ταξιδεύουν πολύ γρήγορα. Το φως όμως, ταξιδεύει πολύ πιο γρήγορα από τον ήχο, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πρώτα τις αστραπές και μετά από αρκετή ώρα να ακούμε τον ήχο της βροντής.

Δες εδώ το φαινόμενο της αστραπής και βροντής

 ΔΕΣ ΤΑ ΗΧΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ (προσομοίωση)
Ηχητικά κύματα

ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ: ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (eduportal.gr)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου