Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ

  Στις αρχές Αυγούστου 1823, ο Μάρκος Μπότσαρης στρατοπεδεύει στο Μικρό Χωριό. Είναι αποφασισμένος να σταματήσει την προέλαση των Τούρκων και καταστρώνει το πολεμικό του σχέδιο. Το σχέδιο του, εξωπραγματικό. Θα μπει μέσα στο στρατόπεδο των Τούρκων και θα πιάσει τους Πασάδες ζωντανούς. Στέλνει τα ξαδέλφια του Θανάση Τούσια Μπότσαρη και Θανάση Κουτσονίκα να συλλέξουν πληροφορίες γύρω από τις κινήσεις των Τουρκαλβανών, που είχαν στο μεταξύ στρατοπεδεύσει στο Καρπενήσι. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, που έχει το καραούλι του ψηλά στη Χελιδόνα, προσπαθεί να τον αποτρέψει, θεωρώντας το εγχείρημά του επικίνδυνο και τρελό. Δεν τα καταφέρνει, αλλά πείθεται να στείλει ενισχύσεις στον Μπότσαρη. Έτσι, ο γενναίος Σουλιώτης προχωρεί στην εφαρμογή του σχεδίου του. Ξεκίνησε από το Μικρό Χωριό με τους άνδρες του και τη νύχτα, 8 προς 9 Αυγούστου, έκανε έφοδο στο στρατόπεδο των Τουρκαλβανών, με το σύνθημα «στουρνάρι – τσεκούρι». Όμως, πάνω στη μάχη, ο Μάρκος χτυπήθηκε θανάσιμα από διπλό βόλι. Τα παλικάρια του όμως συνέχισαν να αγωνίζονται, κέρδισαν τη μάχη και μόλις αυτή τελείωσε σήκωσαν στους ώμους τους τον βαριά λαβωμένο καπετάνιο και τον μετέφεραν στο Μεσολόγγι, όπου κι έγινε με μεγαλοπρέπεια η κηδεία του.
  
  Πριν ξεκινήσει την επικίνδυνη αποστολή ο Μάρκος Μπότσαρης, πήγε να προσευχηθεί στο μοναστήρι. Βγαίνοντας συνάντησε τον παπά. Τότε του δίνει λίγα γρόσια που είχε πάνω του και του λέει:
 - Παπά, πάρε αυτά τα λίγα γρόσια που έχω, να τα προσφέρεις στους φτωχούς, στην μνήμη του Μάρκου Μπότσαρη.
 Ο παπάς, που δεν τον είχε αναγνωρίσει, απορημένος και τρομαγμένος  τον ρώτησε με φωνή που έτρεμε:
- Θεέ μου! Πέθανε ο Μάρκος Μπότσαρης; 
Και ο μεγάλος ήρωας του απάντησε:
 - Όχι παπά, τώρα πάει να πεθάνει …..

 Ο Μάρκος Μπότσαρης έμεινε στην ιστορία για την ανδρεία του και τη σημαντική συμβολή του στον Αγώνα για την ανεξαρτησία των Ελλήνων και δίκαια θεωρείται εθνικός ήρωας. Πολλοί Φιλέλληνες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, θαύμασαν την ανδρεία του Μπότσαρη, ενώ πολλοί ποιητές έγραψαν ποιήματα γι’ αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου