Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΔΙΣΕΚΤΟ ΕΤΟΣ


Λέγεται κάθε έτος που έχει 366 ημέρες αντί 365. Δίσεκτο έτος έχουμε κάθε 4 χρόνια κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περιφορά της Γης γύρω από τον ήλιο διαρκεί 365 ημέρες, 5 ώρες, 48 λεπτά και 47,5 δευτερόλεπτα. 
  Το ημερολογιακό έτος, όμως έχει μόνο 365 ημέρες. Έτσι, κάθε τέσσερα χρόνια το ημερολογιακό έτος είναι πίσω κατά ένα πλήρες σχεδόν 24ωρο. Το 24ωρο αυτό το προσθέτουμε στο δίσεκτο έτος, γιατί αν δεν το προσθέταμε, θα έφτανε κάποια εποχή που το Γενάρη θα είχαμε καλοκαίρι και τον Ιούνιο χειμώνα.
   Κατά το 452 π.Χ. οι άρχοντες της Ρώμης μετέθεσαν το Φεβρουάριο από το τέλος του έτους μετά τον Ιανουάριο, και έτσι έγινε δεύτερος μήνας. Αρχικά είχε τριάντα μέρες, όπως και οι άλλοι μήνες. Το Ιουλιανό ημερολόγιο, που θεσπίστηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα, το 46 π.Χ., αφαίρεσε μία μέρα από το Φεβρουάριο. Επί αυτοκράτορα Αυγούστου αφαιρέθηκε ακόμη μία μέρα και προστέθηκε προς τιμή του αυτοκράτορα στο μήνα Αύγουστο. Έτσι ο Φεβρουάριος παρέμεινε με 28 μόνον ημέρες.
  Η περίσσια, λοιπόν, μέρα προστίθεται στο τέλος του Φλεβάρη, ο οποίος στο δίσεκτο έτος έχει 29 μέρες αντί για 28. Παλιότερα την πρόσθεταν μεταξύ της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου, δηλαδή λογάριαζαν την 24η Φεβρουαρίου δύο φορές. Κι επειδή η μέρα αυτή ήταν η έκτη μέρα πριν από την πρώτη Μαρτίου, η δεύτερη 24η Φεβρουαρίου που προστέθηκε ονομάστηκε δις έκτη μέρα, δηλαδή δεύτερη έκτη μέρα πριν από το Μάρτη. Και με τον καιρό ο όρος δίσεκτο έμεινε για ολόκληρο το έτος που έχει 1 μέρα περισσότερη από τα άλλα.
  Για να βρούμε ποιο έτος είναι δίσεκτο, δεν έχουμε παρά να το διαιρέσουμε με το 4. Αν διαιρείται ακριβώς, σημαίνει ότι είναι δίσεκτο, αν όχι, σημαίνει ότι δεν είναι. Π. χ. το έτος 2003 δεν ήταν δίσεκτο, γιατί δε διαιρούταν ακριβώς με το 4 (2003 : 4 = 500 και υπόλοιπο 3). Το 2004 όμως είναι δίσεκτο, γιατί διαιρείται ακριβώς με το 4 (2004 : 4 = 501).
  Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε δίσεκτο έτος γίνονται οι Ολυμπιακοί αγώνες. Αλλά τα δίσεκτα έτη ο λαός μας τα θεωρούσε παλιότερα γρουσούζικα και γι' αυτό απόφευγε να κάνει στη διάρκειά τους σημαντικές ενέργειες, και κυρίως γάμο. Αυτό, αν και γενικά έχει ξεπεραστεί σήμερα, ωστόσο σε μερικά χωριά ή περιοχές έχει εφαρμογή. Στην καθημερινή γλώσσα ο όρος δίσεκτο έτος σημαίνει δύσκολους καιρούς.
ΜΑΡΙΑ - ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου