Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


 Πεδιάδα ονομάζεται μια μεγάλη και ομαλή έκταση γης, με επίπεδη επιφάνεια και χαμηλή βλάστηση. Η πεδιάδα λέγεται και κάμπος. Στην Ελλάδα καλύπτουν το 1/5 του εδάφους της.
Το Υπουργείο Αγροτικής Παραγωγής και Τροφίμων μας πληροφορεί ότι οι λιγοστές μεγάλες ελληνικές πεδιάδες είναι:
Θεσσαλονίκης – Γιαννιτσών, Θεσσαλίας,
Ξάνθης – Κομοτηνής, Έβρου, Σερρών, Δράμας, Ηλείας, Κωπαΐδας


 Κοιλάδα είναι μια μικρή πεδιάδα ανάμεσα σε βουνά ή λόφους.
Σε πολλά μέρη της πατρίδας μας μπορούμε να δούμε μαγευτικές περιοχές που απλώνονται ανάμεσα σε βουνά και τις διασχίζει ένας ποταμός. Εκεί συναντά κανείς καταπράσινα τοπία, όπου η φύση προσφέρει μοναδικές εμπειρίες. Είναι οι κοιλάδες.
Γνωστές κοιλάδες: 
Τεμπών (Θεσσαλία),   Αλφειού (Πελοπόννησος), Ευρώτα (Πελοπόννησος),   Καλαμά (Ήπειρος)
Η  ΚΟΙΛΑΔΑ  ΤΩΝ  ΤΕΜΠΩΝ

 Οροπέδιο είναι μια πεδινή έκταση πάνω σε όρος ή λόφο.
ΤΟ  ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
  Ιδιαίτερα ενδιαφέρων σχηματισμός είναι το πασίγνωστο Οροπέδιο του Λασιθίου, στα σύνορα με το νομό Ηρακλείου, έκτασης 50 τετρ. χλμ. που καλλιεργείται με νερό που αντλούν 6.000 ανεμόμυλοι από τους 10.000 που προϋπήρχαν.

 Λεκανοπέδιο είναι μια πεδιάδα που μοιάζει με λεκάνη όπως περιγράφει το όνομα του. Η έκταση αυτή μπορεί να είναι μικρή ή μεγάλη και περιβάλλεται από βουνά.

ΤΟ  ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ  ΤΗΣ  ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

 Εάν ένα τμήμα της πεδιάδας έχει άμεση σχέση με παραθαλάσσια περιοχή, καταλήγει δηλαδή στη θάλασσα τότε χαρακτηρίζεται ως παράλια πεδιάδα. Αντίθετα η πεδιάδα που περιβάλλεται από ορεινούς όγκους και δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα χαρακτηρίζεται ως ηπειρωτική ή εσωτερική πεδιάδα.
 Η παράλια πεδιάδα της 
Θεσσαλονίκης- Γιαννιτσών
Η πεδιάδα Θεσσαλονικής-Γιαννιτσών αποτελεί τη μεγαλύτερη πεδιάδα της Ελλάδας. Είναι εύφορη και παράγει πολλά προϊόντα. Την διασχίζουν οι ποταμοί Αλιάκμονας, Αξιός, Λουδίας και Γαλλικός. Τα ποτάμια αυτά την ποτίζουν και μεταφέρουν σε αυτήν εύφορες ύλες κάνοντάς την περισσότερη παραγωγική. Πριν από μερικές δεκαετίες ένα μέρος της πεδιάδας καλύπτονταν από μια μεγάλη λίμνη, τη λίμνη Γιαννιτσών ή Λουδία. Η λίμνη αποξηράνθηκε και έτσι απελευθερώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.
 Η ηπειρωτική πεδιάδα της Θεσσαλίας
  Η θεσσαλική πεδιάδα αποτελεί μια εύφορη πεδινή έκταση που αρδεύεται από τον ποταμό Πηνειό που περνώντας μέσα από την κοιλάδα των Τεμπών εκβάλλει στο Αιγαίο. Είναι ένα λεκανοπέδιο, δηλ. μια πεδινή έκταση που περιβάλλεται από ψηλά βουνά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες πριν από εκατομμύρια χρόνια ήταν λίμνη. Όταν όμως τα νερά κατάφεραν να ανοίξουν την κοιλάδα των Τεμπών, η λίμνη αυτή ¨άδειασε¨ στο Αιγαίο.
ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Πάτησε πάνω στην εικόνα για να παίξεις, βρίσκοντας τις πεδιάδες της Ελλάδας.
Εντοπίστε τις πιο μεγάλες ελληνικές πεδιάδες στο χάρτη.
Διαβάστε πληροφορίες ή δείτε φωτογραφίες τους κάνοντας κλικ πάνω σε καθεμιά και ακολουθώντας τους συνδέσμους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου