Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ: ΚΛΙΜΑ ή ΚΑΙΡΟΣ; - ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙΡΟΥ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΟΣ



ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ;
  Όταν, αναφερόμαστε στον καιρό, εννοούμε τις καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία, βροχές, ανέμους, υγρασία), που επικρατούν σε μια περιοχή για ένα μικρό χρονικό διάστημα.








ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΚΛΙΜΑ;
  Οι επιστήμονες έπειτα από πολλές παρατηρήσεις διαπιστώνουν ότι οι αλλαγές του καιρού σε μια περιοχή είναι σχεδόν οι ίδιες κάθε χρόνο. Δηλαδή μια περιοχή, για κάθε εποχή του χρόνου, έχει σχεδόν τις ίδιες καιρικές συνθήκες, οι οποίες επαναλαμβάνονται για πολλά χρόνια. Οι καιρικές αυτές συνθήκες αποτελούν το κλίμα της συγκεκριμένης περιοχής.
 
Το κλίμα της Ελλάδας











  Η Ελλάδα ανήκει στη βόρεια εύκρατη ζώνη, σε βόρειο γεωγραφικό πλάτος από 34° 48' ως 41° 45' κι έχει γενικά εύκρατο κλίμα.
Το κλίμα της Ελλάδας είναι εύκρατο μεσογειακό γιατί επηρεάζεται από τη Μεσόγειο θάλασσα. Οι χειμώνες είναι ήπιοι και υγροί, ενώ τα καλοκαίρια ζεστά και ξηρά. Η ηλιοφάνεια είναι μεγάλη όλο το χρόνο. Μια παράκτια περιοχή έχει συνήθως ηπιότερους χειμώνες, πιο ξηρά καλοκαίρια και λιγότερες βροχές από μια ηπειρωτική.
  Οι ορεινές περιοχές έχουν πιο ψυχρούς χειμώνες, πιο δροσερά καλοκαίρια και περισσότερες βροχοπτώσεις από τις πεδινές περιοχές.
  Οι τοπικές συνθήκες διαμορφώνονται από το ανάγλυφο μιας περιοχής. Η Πίνδος εμποδίζει τους υγρούς ανέμους να περάσουν στην ανατολική Ελλάδα κι έτσι η δυτική Ελλάδα έχει περισσότερες βροχοπτώσεις όλο το χρόνο.
  Η Πίνδος εμποδίζει επίσης τους ψυχρούς ΒΑ ανέμους να περάσουν δυτικά και γι' αυτό στη δυτική Ελλάδα έχουμε πιο ήπιους χειμώνες. Οι βόρειοι άνεμοι επηρεάζουν περισσότερο τη βόρεια Ελλάδα, κάνοντας το κλίμα της πιο ψυχρό σε σχέση με τη νότια Ελλάδα, ενώ πνέουν ανεμπόδιστοι προς το Αιγαίο, όπου το καλοκαίρι εμφανίζονται ως μελτέμια.
Επομένως το κλίμα μιας περιοχής εξαρτάται από...
    την απόστασή της από τη θάλασσα
    το υψόμετρό της και
    τις ειδικές τοπικές συνθήκες
Π Α Ι Χ Ν Ι Δ Ι Α


Η επίδραση της οροσειράς 
 της Πίνδου
στο κλίμα της Ελλάδας

κλικ ΕΔΩ




Ασκήσεις πολλαπλών επιλογών: 

ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ


ΠΑΙΧΝΙΔΙ: ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου