Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΦΥΣΙΚΗ Ε΄ ΤΑΞΗΣ: ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ
 Πολλές φορές έχουμε αντιληφθεί τον ηλεκτρισμό ως τίναγμα, όταν πλησιάζουμε στην πόρτα ενός αυτοκινήτου ή ενός πόμολου πόρτας ή ως ήχο όταν βγάζουμε ένα μάλλινο πουλόβερ, ως κεραυνό ή αστραπή κλπ.

Μπαλόνια και στατικός ηλεκτρισμός
Προσοχή! Κάνοντας κλικ στην εικόνα ΔΕΝ θα μεταβείς στην εφαρμογή, αλλά θα σου ζητηθεί να κατεβάσεις το συγκεκριμένο αρχείο. Δεν χρειάζεται να κάνεις αποθήκευση. Πάτησε απλώς "άνοιγμα" για να ξεκινήσει κάθε εφαρμογή (χρειάζεται βέβαια να υπάρχει στον υπολογιστή σου το προγραμματάκι για τις Java εφαρμογές).

Κλικ για εκτέλεση
Ο στατικός ηλεκτρισμός αποτελεί ιδιότητα της ύλης και οφείλεται στη συσσώρευση ή το έλλειμμα στοιχειωδών σωματιδίων πάνω σε κάποιο σημείο, τα οποία μπορούν να μετακινηθούν σχετικά εύκολα από ή προς αυτό, καθώς για παράδειγμα, το τρίβουμε με κάποιο άλλο σώμα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ηλέκτριση και τα σώματα ηλεκτρισμένα. Τα σωματίδια αυτά ονομάζονται ηλεκτρόνια και έχουν ηλεκτρικό αρνητικό φορτίο. Μέσα στην ύλη υπάρχουν και σωματίδια με θετικό ηλεκτρικό φορτίο, τα πρωτόνια, που όμως δε μπορούν εύκολα να μετακινηθούν από σώμα σε σώμα ή με την τριβή. Επειδή το πλήθος των πρωτονίων είναι ίσο με το πλήθος των ηλεκτρονίων, στα περισσότερα σώματα αυτά εμφανίζονται χωρίς ηλεκτρικό φορτίο και ονομάζονται ηλεκτρικά ουδέτερα.

 
  Όταν ένα σώμα χάνει ηλεκτρόνια επειδή υπερισχύουν τα πρωτόνια, αποκτούν θετικό φορτίο. Αντίθετα, όταν κερδίζει ηλεκτρόνια, τότε μέσα σε αυτό υπερτερούν τα ηλεκτρόνια και αποκτούν αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο. Όταν τρίβουμε ένα σώμα σε ένα άλλο τότε το ένα φορτίζεται θετικά και το άλλο αρνητικά, οπότε ονομάζονται ετερώνυμα φορτισμένα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ηλεκτρόνια δε μπορούν να χαθούν. Όταν δύο σώματα έχουν όμοιο ηλεκτρικό φορτίο ονομάζονται ομώνυμα φορτισμένα.
 Όταν τρίβουμε δύο σώματα, μεταφέρονται ηλεκτρόνια από το ένα σώμα στο άλλο. Τα σώματα τότε φορτίζονται ηλεκτρικά. Όταν δύο σώματα είναι φορτισμένα όμοια, απωθούνται, ενώ όταν είναι φορτισμένα διαφορετικά, έλκονται.

Ο Mr. Bean και ο στατικός ηλεκτρισμός


 ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑΤΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΤΑΤΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: Ο ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΒΑΖΕΙ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΚΟΠΕΛΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΒΕΝΖΙΝΗ…!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου