Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ - ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ

  Τα πρώτα μας δόντια αρχίζουν να φυτρώνουν στο στόμα μας πριν ακόμα γίνουμε ενός χρόνου και μένουν μαζί μας μέχρι να γίνουμε 13 χρονών. Όλα αυτά τα χρόνια χρειαζόμαστε τα πρώτα μας δόντια, για να μπορούμε να μασάμε το φαγητό μας και να μεγαλώνουμε.  
 Επίσης τα χρειαζόμαστε για να μιλάμε καθαρά, για να έχουμε όμορφο χαμόγελο και για να μπορούν τα κόκκαλα του προσώπου μας να μεγαλώνουν κι αυτά σωστά. 
  Όταν αυτά τα πρώτα μας δόντια πέσουν, θα φυτρώσουν στη θέση τους καινούργια δόντια, τα μόνιμα, τα δόντια που θα έχουμε για όλη μας τη ζωή. Εάν λοιπόν τα πρώτα μας δόντια είναι γερά και τα μόνιμα θα είναι γερά.

==== ΕΧΘΡΟΙ ====

Πρέπει να φροντίζουμε τα δόντια μας για να μην αρρωστήσουν. Και ποιες είναι οι αρρώστιες των δοντιών ;
 ΤΕΡΗΔΟΝΑ
Αυτό το καταλαβαίνουμε καλύτερα όταν έχουμε φάει γλυκό ή σοκολάτα. Μετά από λίγες ώρες ή αν κοιμηθούμε και ξυπνήσουμε, αισθανόμαστε το στόμα μας κάπως ξινό.
Γιατί γίνεται αυτό;
   Γιατί μέσα στο στόμα μας ζουν κάτι μικροσκοπικά ζωάκια, τα βακτηρίδια, που όταν τελειώσουμε το φαγητό μας αρχίζουν και αυτά να τρώνε ότι έχει μείνει στα δόντια μας.
Αυτά τα βακτηρίδια παράγουν μια ουσία, το οξύ. Λοιπόν τα βακτηρίδια μαζί με τις τροφές και το οξύ ανακατεύονται με το σάλιο μας και κολλάνε πάνω στα δόντια μας αυτό είναι που κάνει το στόμα μας ξινό και τα δόντια γλιστερά.  
  Το όνομα του είναι ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΠΛΑΚΑ. Αν λοιπόν μείνει πολύ οδοντική πλάκα στα δόντια μας, τότε ολόκληρο τα στομα μας μυρίζει άσχημα. Και το χειρότερο από όλα, το οξύ των βακτηριδίων λιώνει τα δόντια μας και τα τρυπάει. Αυτή είναι η επικίνδυνη αρρώστια των δοντιών και λέγεται ΤΕΡΗΔΟΝΑ.
  Αν λοιπόν πλένουμε καλά τα δόντια μας μετά το φαγητό, τα βακτηρίδια δεν βρίσκουν τίποτα να φάνε και δεν παράγουν το οξύ που χαλάει τα δόντια μας. Γι αυτό είναι τελείως απαραίτητο το ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΠΡΩΙ-ΜΕΣΗΜΕΡΙ-ΒΡΑΔΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΓΕΥΜΑ 

ΟΥΛΙΤΙΔΑ
   Στο στόμα μας εκτός από τα δόντια έχουμε και τα ούλα. Τα ούλα είναι το ροζ κρέας που βρίσκεται γύρω γύρω από τα δόντια. Τα ούλα χρειάζονται για να στηρίζουν τα δόντια στη θέση τους. Τα ούλα μπορούν και αυτά να αρρωστήσουν. Η αρρώστια τους λέγεται ΟΥΛΙΤΙΔΑ
    Η πλάκα που εξηγήσαμε πριν πώς φτιάχνεται, μπορεί να κάνει και τα ούλα να αρρωστήσουν. Τότε αυτά αλλάζουν χρώμα γίνονται κατάκοκκινα και ματώνουν εύκολα όταν τα βουρτσίζουμε. Τότε δεν πρέπει να τρομάξουμε, αλλά να συνεχίσουμε να τα βουρτσίζουμε για να απομακρύνουμε την πλάκα που τα κάνει άρρωστα. Αυτά θα ξαναγίνουν ροζ και υγιή. Εάν δεν βοηθήσουμε τα ούλα μας να γίνουν καλά, αυτά θα καταστραφούν τελείως. Τα δόντια δεν θα έχουν που να στηριχθούν και θα πέσουν.
Εάν λοιπόν βουρτσίζουμε τα δόντια μας ΠΡΩΙ-ΜΕΣΗΜΕΡΙ-ΒΡΑΔΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ δεν χαλάνε και παραμενουν γερά και υγιή. Για να το καταφέρουμε αυτό ΔΕΝ πρέπει να τρώμε φαγητά ή γλυκά στο ενδιάμεσο των φαγητών.


====  ΦΙΛΟΙ ====

ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ
 Ακουμπάμε τη βούρτσα στο σημείο που ενώνονται τα ούλα με τα δόντια και την πιέζουμε σαν να κάνουμε μασάζ στα ούλα. Κατόπιν πιέζοντας την κάνουμε μικρές κινήσεις από τα ούλα προς την άκρη των δοντιών. Κάνουμε τις κινήσεις αυτές αρκετές φορές για κάθε δόντι.       
 Δεν πρέπει να ξεχνάμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας και από μέσα και από πάνω, εκεί που μασάμε.      
   Πιο πολύ να προσέχουμε τα πίσω-πίσω δόντια που συνήθως τα ξεχνάμε.
Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει:              
  Να είναι μικρή, παιδική ώστε να χωράει στο στόμα μας και να καθαρίζει τα δόντια ένα-ένα.     
  Οι τρίχες της να είναι πλαστικές για να στεγνώνουν γρήγορα και ευθείες για να ακουμπάνε στα δόντια. 
  Αν στην οδοντόβουρτσα οι τρίχες έχουν λυγίσει είναι σημάδι ότι έχει αρχίσει να χαλάει και θα πρέπει να αγοράσουμε καινούργια.

ΟΔΟΝΤΙΚΟ ΝΗΜΑ
Υπάρχει και κάτι άλλο που μας βοηθάει να καθαρίζουμε τα δόντια μας. Είναι το οδοντικό νήμα. Αυτό μας βοηθάει να καθαρίζουμε τα δόντια εκεί που ακουμπάει το ένα με το άλλο και  δεν μπορεί να μπει η οδοντόβουρτσα. Το βάζουμε λοιπόν ανάμεσα στα δόντια, μέχρι τα ούλα, το λυγίζουμε να αγκαλιάσει το δόντι και το τραβάμε προς την άκρη του δοντιού.
Το επαναλαμβάνουμε για όλα τα δόντια και από τις δύο πλευρές.   
   Το νήμα είναι αρκετό να το χρησιμοποιούμε μια φορά την ημέρα, κάθε ΒΡΑΔΥ μετά το βούρτσισμα των δοντιών μας.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ         

Για το τέλος  αφήσαμε τον οδοντίατρο. Ο οδοντίατρος πρέπει να είναι ο καλύτερός μας φίλος. Πρέπει να τον επισκεπτόμαστε κάθε  έξι μήνες ώστε να ελέγχει τα δόντια μας. Με μια λεπτομερή  εξέτα-ση μπορεί να καταλάβει σε πια κατάσταση βρίσκονται τα δόντια μας και να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε τα δόντια μας να βρίσκονται πάντα σε καλή κατάσταση.
     Τα δόντια είναι πολύ σημαντικά για την υγεία σου. Με αυτά δαγκώνεις, κόβεις και μασάς την τροφή. Φαντάζεσαι πώς θα έτρωγες χωρίς δόντια; Το φαί σου θα ήταν μόνο σούπες. Τα καθαρά και γερά δόντια παίζουν ρόλο στην υγιεινή ολόκληρου του σώματος. Επίσης, σε βοηθούν να μιλάς σωστά και καθαρά. Δοκίμασε να πεις το «δ» ή το «θ» και θα καταλάβεις αμέσως πόσο απαραίτητα είναι για τη σωστή ομιλία. Όσο πιο καθαρά και λαμπερά δόντια έχεις τόσο πιο εύκολα χαμογελάς και τόσο πιο όμορφος νιώθεις και δείχνεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου